Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 01 augustus 2008

Barbecueën blijft voor mannen

Vorig jaar deden we het gemiddeld zes keer per jaar. Daarmee staat barbecueën boven aan het rijtje populairste zomeractiviteiten. De bron van deze informatie, outdoorbeurs Spoga in het Duitse Keulen, is niet geheel onpartijdig. Maar een steekproef bevestigt dat de betere barbecuesets van Weber, Cobb en Outdoor Chef de winkel uitvliegen als paraplu’s tijdens een regenbui.

Statussymbool

Met dat ordinaire wegwerpgrilletje dat je gratis kreeg bij het tanken, kun je deze zomer niet meer aankomen. De barbecue is een statussymbool in de tuin. Die op zijn beurt steeds vaker transformeert tot openluchtwoonkamer, zeker nu de zomers langer worden.

Outdoorkeuken

Zelfs de grootste barbecue-dummie grilt zich op weg naar een Michelin ster met het high-end barbecuemateriaal van nu. Neem de zogeheten ‘zesbrander’: afzonderlijk regelbare branders, inclusief smoker box om vis mee te roken, een spit waar een hele kip op kan draaien, plus infrarood brander voor een krokant laagje, én met zijbrander voor de satésaus. ‘Voor zo’n outdoorkeuken zal de vakantie een jaar moeten worden uitgesteld’, erkent Elise van Ekris, commercieel medewerker bij het Naardense Create2Fit, de grootste online leverancier van Nederland. ‘Maar we verkopen bijvoorbeeld ook steeds meer gesloten barbecues met oveneffect. Mensen zijn vaak lichtelijk teleurgesteld dat het deksel dicht moet blijven, maar zodra ze zien wat je er allemaal mee kunt, zijn ze om’.

Gezond grillen

Uit de toegenomen vraag naar accessoires als kipstomers en bakpannen voor groente valt een andere trend te spotten: gezond grillen. Waar de gemiddelde vegetariër zich voorheen net zo ongemakkelijk voelde bij een barbecue als een voetbalhater tijdens het EK, kan deze nu zonder walging aanschuiven.

Oerkeuken

De barbecue is de oerkeuken, stelt Jaymz Pool, voormalig tv-kok. ‘Alles kan op de barbecue, zelfs desserts. Laat heb ik barbecuepizza’s gebakken voor een paar Italianen. Gewoon met een gloeiend hete baksteen op kolen. Ze vonden het de beste pizza die ze ooit aten. ’Nu heeft Pool als professional gemakkelijk praten. Maar ook de spontane ‘dagjesbarbecuer’ komt een eind met het simpele slagersexemplaar zoals ook Pool die op z’n balkon heeft staan. Hét sleutelwoord voor ultiem grillgenot is echter geduld. ‘Mensen wachten niet tot de kolen de juiste temperatuur hebben en kieperen vervolgens kilo’s vleespakketten tegelijk op de barbecue’. Gevolg: dure biobiefstukjes in de prullenbak en een verstoorde relatie met de astmatische buren die hun witte was net buiten hadden hangen.

Gasbarbecue

En de bestseller op bovengenoemde outdoorbeurs, de éénknops-gasbarbecue, is dat dan geen optie? Chefkook Pool moet er niet aan denken. ‘De romantiek van barbecueën zit hem nu juist in de houtskoolsmaak vermengd met de sfeer van het buitenleven.’ Digitale barbecuethermometers, brikettenstarters en onschadelijke aanmaakblokjes maken barbecueën leuker, makkelijker en duurzamer.
Mannenzaak
Eén ding blijft onveranderd. Hoe vrouwvriendelijk de nieuwste types ook zijn, grillen is nog steeds een mannenzaak. Elise van Ekris: ‘Mannen vragen altijd naar de grootste en de meest luxe . Vrouwen willen alleen maar weten hoe je hem schoonhoudt.’
Barbecue Demo Dagen
Create2Fit organiseert regelmatig Barbecue Demodagen door professionele koks. Zie www.barbequeshop.nl voor data. (NB: de BBQ Demo Dagen zijn allemaal geweest! Zomer 2009 staat een nieuwe serie op het programma).
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt plasma-discounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top