Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Officiele dealer van topmerken

Formaat TV


Wanneer je naar een nieuwe televisie op zoek gaat, houd je met veel zaken rekening. Eén van de belangrijkste specificaties van een tv is het formaat. Vaak heb je al een idee hoe groot je televisie moet zijn voor de kamer waar je deze wil neerzetten. Echter, niet iedereen weet meteen welk formaat hij of zij zoekt.
Bij Plasma-discounter.nl hebben we ons assortiment aan televisies opgedeeld in drie groepen qua formaat: klein, gemiddeld en groot. Voor de kleintjes tellen we tot 32 ich / 81 cm, de gemiddelde tv’s zijn tussen de 32 en 55 inch / 81 en 140 cm en de grote schermen tellen we vanaf 55 inch / 140 cm.

Kleine tv:

- Inchmaat: kleiner dan 32 inch / 81 cm

- Resolutie: kies je voor een kleine tv, dan is het handig om stil te staan bij het feit dat het verschil tussen HD-Ready, Full HD en 4K Ultra HD nauwelijks te merken is. Bij een klein scherm komen details minder tot uiting, ongeacht de resolutie. Zowel HD-Ready als Full HD zijn geschikt. Met HD-Ready heb je voor weinig geld een prima televisie. Zit je wat dichterbij dan is het raadzaam toch voor Full HD te kiezen.

- Ruimte: een kleine tv is handig voor in de keuken, de slaapkamer of zelfs badkamer. De kleine tv kan ook gebruikt worden als computerscherm.

- Populaire inchmaten van kleine tv's: 32 inch / 81 cm

Middelgrote tv:

- Inchmaat: 32 – 55 inch / 81 – 140 cm

- Resolutie: omdat deze schermen een stuk groter zijn dan bij een kleine tv, merk je hierbij stukken meer verschil tussen HD-Ready en Full HD of 4K Ultra HD. We raden je aan minimaal voor Full HD kwaliteit te gaan en zo mogelijk voor 4K Ultra HD.

- Ruimte: bij een middelgrote tv denk je aan een televisie voor de woonkamer, de wat kleine vergaderruimte, of als luxe tv voor op de wat grotere slaapkamer. Ook dit scherm kan gebruikt worden voor bij een pc, als je graag met een groot scherm werkt.

- Populaire inchmaten van middelgrote tv's: 40 inch / 102 cm, 50 inch / 127 cm en 55 inch / 140 cm

Grote tv:

- Inchmaat: groter dan 55 inch / 140 cm

- Resolutie: bij de grote tv’s merk je echt duidelijk verschil in resolutie. Wil je het beste van het beste? Kies dan voor een 4K Ultra HD resolutie. Ook Full HD is een goede optie, maar bij deze televisies zie je het verschil tussen Full HD en 4K zelfs al van een redelijke afstand.

- Ruimte: De grote schermen zet je in de woonkamer voor het ultieme bioscoopgevoel. En wanneer je helemaal voor een luxe tv wil gaan, neem dan eens een kijkje in ons S-UHD en OLED assortiment. Hier zal je dan ook de meeste curved schermen tussen zien staan.

- Populaire inchmaten van grote tv's: 65 inch / 165 cmHet formaat tv kiezen

Hoe maak je nou een goede keuze? Wil je een formaat tv voor het hele gezin? Of ben je een student en heb je aan een kleine tv genoeg? Ben je een gamer en wil je daarom een tv van flink formaat, of wil je deze om bijvoorbeeld gebruik te maken van de nieuwste Smart TV-functies? Dit zijn voorbeelden van vragen die je jezelf kan stellen om tot een goede keuze te komen voor het formaat tv.

Om je wat op weg te helpen hebben we een aantal factoren voor je op een rijtje gezet

Hoe hoge resolutie zoek je?
De resolutie van televisies verschilt tegenwoordig sterk. Dit komt door het verschil tussen HD-Ready, Full HD en 4K Ultra HD. Waar een Full HD televisie vaak vier keer scherper is dan HD-Ready televisie, is een 4K televisie weer 4 keer zo scherp als een Full HD scherm. De resolutie is van belang bij het uitkiezen van je formaat tv, omdat je ogen bij een kleine tv het verschil tussen Full HD en 4K vaak niet merken. Daarnaast is het bij een groot scherm, voor bijvoorbeeld een thuisbioscoop, juist wel heel fijn om voor 4K Ultra HD te gaan.

Waar gebruik je de tv voor?
Kijk je veel films of series, wil je op de hoogte blijven en af en toe een muziekzender opzetten, of ben je een echte gamer? De content die je wil bekijken op je televisie is ook zeer bepalend voor het formaat tv dat je kiest. Als gamer wil je bijvoorbeeld alles zo goed mogelijk meekrijgen en bekijk je het waarschijnlijk het liefst met zo scherp mogelijke details. Denk goed na over wat je er mee gaat doen alvorens je voor een formaat tv kiest.

In wat voor ruimte staat de tv?
Ook de ruimte waarin jij jouw televisie wilt plaatsen is belangrijk om mee te nemen in je beslissing over het formaat tv. Is er ruimte om je tv op te hangen of niet? Heb je genoeg ruimte voor een tv-meubel en past je televisie daar in of op? Gaat je televisie in de weg staan? Handig dus om stil te staan bij de ruimte waar je jouw televisie plaatst.

Kijkafstand: hoe ver zit je van de tv af?
Voordat je klaar ben met de keuze van het formaat tv dat je wilt, is het nodig om te weten op welke afstand je gaat zitten van je scherm. Anders loop je de kans om misschien te dicht bij een groot scherm of juist te ver van een kleine tv te zitten. Dit kan zorgen dat het comfort niet optimaal is, of je het niet goed kan zien. Kies daarom het juiste formaat tv bij de afstand. Op deze pagina wordt de kijkafstand voor tv’s toegelicht en kan je de verschillende afstanden met de ideale formaten bekijken.
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt plasma-discounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top